


Çocuklar sanayileşme döneminden önce de çeşitli işlerde istihdam ediliyordu ancak bu çalışmalar çoğunlukla aile içinde ve endüstri öncesinin temposuna göreydi. Zaman içinde dayanma güçlerinin ötesinde kullanılan çocuklar, istihdam edilmenin peşi sıra istismar edilmeye başlandı. Özellikle Sanayi İnkılabı'nın kalbi olan İngiltere'de feci bir tablo söz konusuydu. Çocuktan ziyade "bebek" diyebileceğimiz 5 yaşındaki işçiler günde 16 saate varan zaman diliminde tekstil fabrikalarında çalıştırılıyor, emeğinin karşılığını ise karın tokluğuna tamah ederek alıyordu.
18. yüzyılda, İngiltere'de buhar gücüyle çalışan makinelerin endüstri sürecini başlatması sonunda; Avrupa'da ortaya çıkan sermaye birikiminin mihenk taşı çocuk işçilerdi. Özellikle dokumacılık sektöründe bobinlere ipleri sarmak için ihtiyaç duyulan küçücük eller, rekabet hırsından gözü dönmüş işverenlerin kısa sürede gözdesi haline geldi. Daha fazla kazanma arzusu, ucuz olan çocuk iş gücünün son raddesine kadar sömürülmesine ve emek piyasasında bu durumun adeta bir müsabakaya dönüşmesine yol açtı. Rekabetin her geçen gün bir adım daha ön plana çıktığı bu süreçte, çocuklar eğitimlerinden ve eğitim yoluyla kazanacakları vasıflardan yoksun kaldığı gibi, istihdam edilmenin yanında daha çok istismar edildiler.
Oxford Üniversitesi akademisyeni Prof. Jane HUMPRIES' in yaptığı araştırmaya göre: 1800'lerde 350 bini 7-10 yaşlarda olmak üzere, en az 1 milyon çocuk fabrikalarda istihdam edildi. Ve yine bu dönemde toplam iş gücünün yaklaşık %15'i çocuklardan oluşuyordu. Rakamların yarattığı bu dramatik tabloya bir de bu çocukların boğaz tokluğuna çalıştırıldığını eklersek, sanırım durumun vehametini daha iyi anlamış oluruz.
Yalnızca İngiltere ya da Avrupa'da değil; Hindistan gibi birçok Asya ülkesinde de işverenler tarafından çocuklar tercih ediliyor, Uzak Doğu ülkeleri yine bu sayede 1980'li yıllarda sanayi alanında büyük bir ivme kazanıyordu.
Türkiye'de ise DİE'nin 1994 yılı rakamlarına göre 6-14 yaşları arasındaki 12 milyon çocuğun %32'si çalışmaktaydı.

güzel yazı eline sağlık
YanıtlaSil